GNU/Linux voor beginners

Een Nederlandstalige site over het vrije besturingssysteem GNU/LinuxDeze pagina in het Engels

GNU/Linux in Leeszaal Rotterdam West

Op de computers in Leeszaal Rotterdam West draait GNU/Linux. Hieronder lees je waarom.

Mooi initiatief

In de buurt waar ik woon, ben ik betrokken bij het bewonersinitiatief Leeszaal Rotterdam West. Dit initiatief is een reactie op de sluiting van veel wijkbibliotheken in Rotterdam. De leeszaal is een publieke ontmoetingsplek, gerund door vrijwilligers, waar je een boek of een krant kunt lezen, boeken kunt lenen (je mag ze zefs houden!) en waar je een kop koffie of thee kunt drinken.

Ik houd me bezig met de computers die in de leeszaal staan. Deze computers zijn allemaal krijgertjes, net als de boeken trouwens, die je in de leeszaal kunt lenen. De computers worden vooral gebruikt om te internetten maar ook voor het schrijven van documenten.

Leeszaal Rotterdam West

Allegaartje aan software zonder licenties

Op de allereerste computers in de leeszaal waren verschillende versies van Windows, verschillende virusscanners en verschillende webbrowsers ge´nstalleerd. Niet handig als je die computers moet onderhouden. En zoals dat vaak gaat bij computers die je zomaar voor niets krijgt: de cd's/dvd's met software en de bijbehorende licentiecodes zaten er niet bij. Lastig als je een recovery moet uitvoeren of als je het besturingssysteem opnieuw moet installeren.

Computers in Leeszaal Rotterdam West

Voordelen van GNU/Linux in de leeszaal

Voor mij was het dan ook niet meer dan logisch om op de computers in de leeszaal GNU/Linux te installeren. Logisch, want het heeft alleen maar voordelen:

  • Geen kosten voor software (we proberen de uitgaven binnen de leeszaal zo beperkt mogelijk te houden).
  • Installatie op alle 5 de computers in de leeszaal (en zo nodig meer) zonder gedoe met licentiecodes.
  • Webbrowser, compleet kantoorpakket en heel veel andere programma's meegeleverd (ook weer zonder gedoe met licentiecodes).
  • Geen virusscanner nodig en dus ook geen onderhoud daaraan.
  • Door het kiezen van een "lichtgewicht" grafische gebruikers­omgeving is het mogelijk nieuwe software te draaien op oude computers.
  • Het (per ongeluk) beschadigen of veranderen van het systeem door de gebruikers is haast niet mogelijk (dankzij het rechtensysteem dat GNU/Linux gebruikt).

GNU/Linux in Leeszaal Rotterdam West

Mooie gedachte

GNU/Linux past ook mooi bij het gedachtegoed van de leeszaal waarin delen met elkaar een belangrijke rol speelt. GNU/Linux is een goed voorbeeld van hoe je digitale informatie (in dit geval software) met anderen kunt delen.

Leeszaal Rotterdam West