Martins GNU/Linux Site

Een Nederlandstalige site over het vrije besturingssysteem GNU/LinuxOverstappen op GNU/Linux

Trash Windows & Mac

Overstappen van je huidige besturings­systeem naar GNU/Linux, vereist wat denkwerk en inspanning. Dat ligt niet zozeer aan GNU/Linux maar aan het feit dat ieder besturings­systeem anders is.

Op deze pagina vind je een aantal aandachtspunten:

GNU/Linux is anders (maar veel blijft hetzelfde)

Geen enkel besturings­systeem is hetzelfde. Als je de overstap maakt zul je dus moeten wennen en zul je nieuwe dingen moeten leren.

Een aantal zaken die in GNU/Linux anders zijn:

 • Op GNU/Linux draaien andere programma's.
 • De installatie van programma's gaat op een andere manier.
 • Het wijzigen van computer­instellingen gaat anders.
 • De mappen zijn anders ingedeeld.
Happy computing

Maar veel blijft hetzelfde:

 • Klikken, scrollen en slepen met je muis.
 • Vensters waarbinnen programma's draaien.
 • Bureaublad met snelkoppelingen.
 • Startmenu voor het opstarten van programma's.
 • Programma om je computer mee te verkennen.

Niet-uitwisselbare programma's & bestanden

Veel programma's die je nu gebruikt zullen niet op GNU/Linux draaien. Gelukkig zijn er meestal wel programma's voor GNU/Linux te vinden die hetzelfde doen.

Bedenk ook dat er bestands­formaten zijn die alleen door één specifiek programma gebruikt kunnen worden. Als dat programma niet op GNU/Linux draait dan kun je dat soort bestanden dus niet meer gebruiken onder GNU/Linux.

Wil je die specifieke programma's en/of bestanden blijven gebruiken dan is een dual-boot-configuratie misschien een oplossing. Of kijk of je de bestanden kunt omzetten.

Omzetten niet-uitwisselbare bestanden

Soms is het mogelijk om niet-uitwisselbare bestanden om te zetten zodat ze toch bruikbaar zijn in een ander programma. Vaak gebeurt dit door de bestanden in het ene programma te exporteren en in het andere programma te importeren.

Kijk op de site van de door jou gekozen distributie of daar misschien een oplossing voor jouw situatie wordt geboden. Zoek bijvoorbeeld in het gebruikersforum van de distrubutie. Of kijk op het Nederlandstalige Linuxforum

Uitwisselbare bestanden

Er zijn gelukkig ook heel veel bestandsformaten die bruikbaar zijn op diverse besturings­systemen. Hier een aantal voorbeelden van bekende bestandsformaten die je op GNU/Linux kunt (blijven) gebruiken:

 • tekst: txt, pdf, doc, xls
 • plaatjes: bmp, jpg, gif, png
 • muziek: wav, wma, mp3
 • video: mpeg, wmv, mov

Bestandsformaten


Uitwisselbare programma's

Er zijn ook programma's die multiplatform zijn: ze draaien op verschillende besturings­systemen. Misschien gebruik je nu al programma's die je straks ook gewoon op GNU/Linux kunt draaien.

Lees meer over vrije software op je huidige besturings­systeem.

Webapplicaties

We maken met zijn allen steeds meer gebruik van webapplicaties. Denk bijvoorbeeld aan Google, Wikipedia, YouTube, webmail en sociaal­netwerk­sites.

Omdat je voor een webapplicatie alleen een webbrowser nodig hebt, werken web­applicaties op alle besturings­systemen met een webbrowser en dus ook op GNU/Linux. Alleen zul je wel gebruik moeten maken van een webbrowser die op GNU/Linux draait, zoals Firefox of Chromium.

Maak je bijvoorbeeld gebruik van webmail, dan kun je met GNU/Linux gewoon blijven mailen zoals je dat gewend bent.