GNU/Linux voor beginners

Een Nederlandstalige site over het vrije besturingssysteem GNU/LinuxWaarom GNU/Linux?

Meer vrijheid met GNU/Linux

GNU/Linux is een vrij besturings­systeem. Het geeft jou meer vrijheid dan propriŰtaire besturings­systemen, zoals Microsoft Windows en macOS.

 • Je kunt GNU/Linux gratis downloaden.
 • Je mag GNU/Linux kopiŰren voor familie, vrienden en kennissen.
 • Je mag GNU/Linux installeren op zo veel computers als je maar wilt.
 • Met GNU/Linux heb je meer keuzevrijheid. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende desktop-omgevingen.
 • Voor het installeren en up-to-date houden van GNU/Linux heb je geen licentiecode en geen account of ID nodig. En je hoeft de software niet te registreren. Je hebt dus ook niets te maken met een softwarefabrikant die van alles van je wil.
 • Hou je van programmeren? Je mag GNU/Linux zelfs aanpassen! (je kunt als het ware onder de motorkap kijken en eraan sleutelen)

Is GNU/Linux iets voor mij?

GNU/Linux is zeker iets voor jou als je gesteld bent op je vrijheid. Maar ook als je ÚÚn of meer van de onderstaande punten herkent.

Goed!
 • Op mijn computer draait Windows Vista of Windows XP maar dat is niet meer veilig omdat Microsoft geen updates meer biedt - tijd om over te stappen op GNU/Linux!
 • Mijn computer is oud en niet meer vooruit te branden - GNU/Linux draait vaak prima op wat oudere computers.
 • Mijn computer is ge´nfecteerd door een virus - GNU/Linux is minder gevoelig voor virussen; bekende ransomware zoals WannaCry en GandCrab werken beide alleen op Windows-computers.
 • Ik vertrouw Microsoft en Apple niet als het gaat om mijn privacy - bij GNU/Linux staat de vrijheid van de gebruiker en openheid centraal en niet de verkoop van zo veel mogelijk producten aan de consument.
 • Ik wil mijn computer opnieuw installeren maar ik ben mijn licentiecode kwijt - met GNU/Linux heb je geen licentiecode nodig.
 • Ik wil mijn besturingssysteem ook op een andere computer installeren maar dat kan/mag niet - GNU/Linux kun je installeren op zo veel computers als je maar wilt.
 • Mijn computer doet raar na de laatste update naar Windows 10 - hoogste tijd om over te stappen op GNU/Linux!

Zijn er geen minpunten?

Zoals bij elk besturingssysteem, zitten er ook nadelen aan GNU/Linux. Hier een aantal minpunten op een rijtje.

Weinig kant-en-klare systemen

De meeste mensen die een computer aanschaffen, willen niet zelf het besturings­systeem installeren. Zij willen gewoon een kant-en-klaar systeem dat werkt. Helaas zijn computers waarop GNU/Linux is ge´nstalleerd, maar bij heel weinig winkels verkrijgbaar.

Sommige hardware werkt niet

De meeste hardware wordt door GNU/Linux standaard ondersteund. Maar dit is helaas niet voor alle hardware het geval. Dit komt omdat hardware­fabrikanten niet altijd drivers voor GNU/Linux leveren.

Zie ook: Wordt mijn hardware ondersteund?

Software zonder fouten bestaat niet...

Als je denkt dat al je computer­problemen zijn opgelost met GNU/Linux, dan moet ik je helaas teleur­stellen. Ook GNU/Linux bevat fouten. Maar ja, dat geldt dus voor alle besturings­systemen. Software zonder fouten bestaat niet.

Meer vrijheid:
ook voor bedrijven & non-profit-organisaties

Iedereen mag GNU/Linux gebruiken, voor welk doel dan ook. Dus ook bedrijven en non-profit-organisaties kunnen profiteren van de vrijheden en voordelen die GNU/Linux biedt.

Leeszaal Rotterdam West

Leeszaal Rotterdam West

Neem bijvoorbeeld het bewoners­initiatief Leeszaal Rotterdam West, waar ikzelf vrijwilliger ben. In de leeszaal staan vijf computers die door bezoekers gebruikt kunnen worden. Op deze computers draait GNU/Linux. Waarom? Omdat het alleen maar voordelen heeft!

Lees meer over GNU/Linux in Leeszaal Rotterdam West.