GNU/Linux voor beginners

Een Nederlandstalige site over het vrije besturingssysteem GNU/LinuxOverstappen op GNU/Linux

Trash Windows & Mac

Geen enkel besturings­systeem is hetzelfde. Als je de overstap maakt zul je dus moeten wennen en zul je nieuwe dingen moeten leren.

Op deze pagina vind je een aantal aandachtspunten:

GNU/Linux is anders (maar veel blijft hetzelfde)

Wat is er anders?

Een aantal voorbeelden van zaken die anders zijn met GNU/Linux:

 • Op GNU/Linux draaien andere programma's. Maar sommige programma's ken je misschien al, zoals bijvoorbeeld Firefox en VLC (zie ook Programma's).
 • De installatie van programma's gaat op een andere manier, namelijk via een programma-beheer-tool (vergelijkbaar met de app store op je mobiele telefoon).
 • Het wijzigen van computer­instellingen gaat anders.
 • De systeemmappen zijn anders ingedeeld.
Happy computing

Wat blijft hetzelfde?

Veel standaard computerzaken blijven hetzelfde, zoals je gewend bent:

 • Klikken, scrollen en slepen met de muis.
 • Vensters waarbinnen programma's draaien.
 • Bureaublad met snelkoppelingen.
 • Startmenu voor het opstarten van programma's.
 • Programma om je computer mee te verkennen.

Programma's

Lees op de pagina Tips meer over programma's voor GNU/Linux.

Andere programma's

Veel programma's die je nu gebruikt zullen niet op GNU/Linux draaien. Gelukkig zijn er bijna altijd programma's voor GNU/Linux te vinden, die hetzelfde doen. Zo biedt het kantoorpakket LibreOffice dezelfde mogelijkheden als Microsoft Office.

Wil je toch een specifiek programma blijven gebruiken dan is een dual-boot-configuratie misschien een oplossing. Een andere optie is het gebruik van Wine. Met Wine kun je Microsoft Windows programma's draaien op GNU/Linux. Wel kan het zijn dat het programma trager wordt.

Bekende programma's

Er zijn ook programma's die multiplatform zijn: ze draaien op verschillende besturings­systemen. Misschien gebruik je nu al programma's die je straks op GNU/Linux gewoon kunt blijven gebruiken (zoals bijvoorbeeld Firefox en VLC ).

Webapplicaties

We maken met zijn allen steeds meer gebruik van webapplicaties. Denk bijvoorbeeld aan Google, Wikipedia, YouTube, webmail en sociaal­netwerk­sites.

Omdat je voor een webapplicatie alleen een webbrowser nodig hebt, werken web­applicaties op alle besturings­systemen met een webbrowser en dus ook op GNU/Linux. Alleen zul je wel gebruik moeten maken van een webbrowser die op GNU/Linux draait, zoals Firefox of Chromium.

Maak je bijvoorbeeld gebruik van webmail, dan kun je met GNU/Linux gewoon blijven mailen zoals je dat gewend bent.

Close Windows

Bestanden

Niet-uitwisselbare bestanden

Sommige bestands­formaten kunnen alleen met één specifiek programma geopend worden. Als dat programma niet op GNU/Linux draait (zie ook Programma's), dan kun je dat soort bestanden dus niet meer gebruiken onder GNU/Linux.

Soms is het mogelijk deze bestanden om te zetten zodat ze toch bruikbaar zijn in een ander programma. Vaak gebeurt dit door de bestanden in het ene programma te exporteren en in het andere programma te importeren.

Zoek op internet of er een oplossing is voor jouw specifieke bestanden.

Uitwisselbare bestanden

Er zijn gelukkig ook heel veel bestandsformaten die bruikbaar zijn op diverse besturings­systemen. Hier een aantal voorbeelden van bekende bestandsformaten die je op GNU/Linux kunt (blijven) gebruiken:

 • tekst: txt, pdf, doc, docx, xls, xlsx
 • plaatjes: bmp, jpg, gif, png
 • muziek: wav, wma, mp3
 • video: mpg, wmv, mov, mp4

Bestandsformaten